Hvordan skriver man en god tale til en begravelse?

Skal du holde tale i en begravelse? Du er ikke alene dersom du føler at det er svært vanskelig å finne de riktige ordene. Det er en høytidelig anledning, gjerne mange mennesker til stede og stemningen er preget av sorg. Med noen få tips trenger det likevel ikke å være så utfordrende.

Litt om livet til avdøde

De fleste minnetaler inneholder noen sentrale punkter fra livet til avdøde. Eksempler på dette er å nevne hvor de kom fra, noen ord om oppveksten, familieliv, hobbyer og interesser, samt yrkesliv. Selve talen handler jo å minnes livet til den som har gått bort og derfor er det veldig vanlig å strukturere den rundt slike elementer.

Krydre med en god historie

Et annet viktig poeng i en slik tale er å beskrive hvordan avdøde var som person. Det er mange måter å gjøre dette på, men en veldig fin variant er å krydre talen med en eller to historier som er beskrivende for hvordan avdøde var. Det trenger ikke å være veldig store eller viktige anledninger, men kanskje eksempler på noen gode hverdagslige hendelser. Dette gir fort talen et veldig personlig preg. Det er også greit å bruke litt humor dersom det passer seg.

Henvise deg til den avdøde

Strukturen er dessuten veldig viktig i slike taler. Du kan for eksempel starte hvert avsnitt med noe som beskriver personligheten til avdøde, mens du henviser deg til ham eller henne:

  • «Du var alltid i godt humør»
  • «Du brydde deg om de som sto deg nærmest»
  • «Du tok deg alltid tid til meg»

Med en god struktur er det enklere for de som lytter å følge deg. Du må heller ikke være redd for å vise følelser når du holder en slik tale. Om du må tørke noen tårer underveis, så er det helt greit. Det betyr bare at du savner den avdøde, og det er forståelig for alle som er til stede i en begravelse.

Wang Begravelsesbyrå er landets eldste begravelsesbyrå. Vi er her for deg hele døgnet og du kan ringe oss på vår servicetelefon 23 16 83 30.

Relaterte innlegg